sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Viikko 38

"Soi syksy kiitostansa, maan kaiken kasvusta" (svk575, 4)Nämä sanat ovat soineet mielessäni, kun uskomattoman kauniissa ja lämpimässä syyssäässä olen metsiskellyt ja pihastellut, ja löytänyt vaikka mitä metsän ja pihan aarteita niin syötäväksi kuin silmän iloksi. Toivottavasti kaikki ovat keränneet viikonlopun aikana auringon ja ihanan sään antamat ilonaiheet, vitamiinit ja kaiken hyvän varastoiksi pahoja päiviä varten.

Tällä viikolla arvioimme alkusyksyn aikana opittuja asioita ja samalla suunnittelemme monia uusia mukavia juttuja. Perjantaina on matematiikan koe, ja äidinkielessä ja historiassakin arvioimme tähän mennessä opittua.

Ensi viikon perjantaina luokallamme on päivänavaus. Haluamme, että koulussamme kaikilla on hyvä olla ja että saamme kiusaamisen loppumaan ja ikäviin tilanteisiin puututaan heti. Tänään pohdimme yhdessä pienissä ideapajoissa, kuinka saisimme estettyä kaikki inhottavat ja toisen ihmisarvoa väheksyvät tilanteet koulussamme ja kerromme ajatuksistamme sitten koko koululle. Olemmehan koulun vanhimpia oppilaita ja siksi myös hyviä esimerkkejä koulun muulle väelle. Miten kiusaamiseen pitäisi sinusta puuttua niin, että kiusaaminen oikeasti loppuisi? Jokaisen ideoita tarvitaan nyt! Kirjoita omat ideasi tänne

Toinen tärkeä juttu on, että solumme järjestää kansainvälisyysjuhlan neljän viikon päästä eli 10.10 koko koululle. Myös sen juhlan ideointi ja harjoittelu alkaa tällä viikolla. Sen aiheena on hymy. Hymyhän on kansainvälinen kieli, jota kaikkialla maailmassa ymmärretään. Näitä harjoittelemme valinnaiskursseilla joka keskiviikko siihen saakka.

Matikassa harjoittelemme vielä yhtälöitä ja niiden ratkaisua. Keskiviikkona on alemmilta vuosilta tutut "matikkapajat" yhdessä 6b: n kanssa.

Mikä puu komeilee tässä jo syysruskassaan

Historiassa läksynä on lukea Maisan diat kirkosta keskiajalla. Käy parisi kanssa lukemassa viimeviikkoinen yhteinen kirjoitelmamme "Säädyt keskiajalla" . Monesta osiosta löytyi paljon kirjoitusvirheitä ja otsikot puuttuivat. Käykää pareittain korjaamassa toistenne virheet ja kirjoittamassa mahdolliset puuttuvat väliotsikot. Tiistaina pidämme pienen testin siitä, miten kaikki on opittu, joten kannattaa painaa keskiaika-asioita oikein kunnolla mieleensä.

Yltissä kaikilla on kotiurakkana kirjoittaa käsikirjoitus omista tutkimusaiheistaan ( täydennäthän taulukon?) metsäprojektiin. Viikon päästä teemme videon, keynoten, poppletin tai muun esityksen omasta osiostamme. Harjoittelethan kertomaan esim. Omasta jäkälästäsi niin hyvin omin sanoin, että työnne on viikon päästä valmis äänitettäväksi? Tässä lisätietoa metsistä.

Tällä viikolla kiinnitämme erikoista huomiota tavoitteen asetteluun ja arvioimme omia viikkotavoitteitamme oikein numeroin. Jokaisesta tavoitteesta voi saada jopa 2 ½ pisteeä. Jokainen ominaisuus antaa puoli pistettä: mitattavuus, aikataulu, mahdollinen toteuttaa, auttaa oppimaan uutta, kertoo, mitä osaat tehdä tavoitteen toteuduttua. Kun teet neljä tällaista tavoitetta, joissa on nämä kaikki viisi ominaisuutta, niin montako pistettä saat? Voit alkajaisiksi katsoa viime viikon tavoitteet, ja laskea, montako pistettä olisit saanut. Perjantaina arvioimme sitten oikein määrällisesti, miten onnistuit!

Esim. Tällä viikolla aion etsiä vihkooni tietoa korvasienen, lupon, haavan ja mustikan elinympäristöstä ja tuntomerkeistä ja opetella kertomaan niistä jokaisesta ainakin neljä uutta asiaa perjantaihin mennessä. ( korvaa punaisella merjityt sanat omilla tutkimustehtävilläsi.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti