sunnuntai 8. maaliskuuta 2020

VIIKKO 11


Hyvää viikkoa 11 ja kevätkauden alkajaisia!
Miten meni hiihtoloma? Toivottavasti olet saanut virkistyä, iloita vapaapäivistä ja auringosta, jota olikin hiihtolomalla ihmeen paljon. Oletko myös nauttinut lukemisesta ja muusta sellaisesta, mihin ei tahdo arkiviikkojen kiireissä olla aikaa! Voit päivittää lukemiasi kirjoja edelleen tänne.


Kuva. Kuutti Lavonen

Eilen oli kansainvälinen naistenpäivä. Tiesitkö, että alle sata vuotta sitten naisten tarvitsi saada mieheltä lupa ja allekirjoitus, jos halusi solmia työsopimuksen. Myöskään talojen tyttäret eivät saaneet yleensä samaa perintöosaa kuin veljet ja naisten koulutusta pidettiin turhana. Yli 150 vuotta sitten maassamme eli naisvaikuttaja Minna Canth, joka aivan poikkeuksellisella tavalla otti kantaa epäoikeudenmukaisuuksiin ja pystyi parantamaan sekä köyhien että naisten asemaa. Tässä kuussa tutustumme häneen syvemmin Erasmus+-tehtävässämme "Naiset, jotka muuttivat maailmaa".  Kuvittelemme myös, mitä Minna sanoisi nyt. 
Toinen Erasmus+-tehtävä on scratch-koodaus. Teemme pelin Agendasta 2 "ei nälkää". Meidän on myös kirjauduttava Erasmus-sivuillemme twinspaceen ja käytävä arvioimassa siellä projektejamme. Tässä on mm. taidenäyttely edellisen kuun  taideteoksistamme. 
Kuva. Helsingin sanomat, Matti Pikkujämsä

Koronavirus jylläilee maailmalla. Aasiassa se tunnutaan saavan jo kuriin, mutta Euroopassa, varsinkin Pohjois-Italian Lombardiassa se tuntuu leviävän. Tämä virus leviää pisaratartuntana. Tiedäthän, kuinka tärkeää käsien huolellinen pesu on aina, ja varsinkin näin epidemia-aikaan. Ohessa kuvia leivästä n. kk. sen jälkeen, kun siihen on koskettu erilaisin käsin...


Ethän turhaan koskettele kasvojasi, koska sillä tavoin bakteerit ja virukset pääsevät leviämään. 
Äidinkielessä jatkamme vielä lauseenjäsennyksen opiskelua ja luemme lukukirjaa. Vieläkö muistat, mikä on subjekti ja predikaatti? 
Matematiikassa opettelemme vielä keskiarvon, ennen kuin menemme uuteen jaksoon, kertolaskuun. Alahan verrytellä kertotaulutaitojasi! Tilastot- ja todennäköisyysjaksosta emme pidä koetta, joten tähän mennessä annetut arviot tuntiosaamisesta ja kotitehtävien tekemisestä sekä ville-tehtävät muodostavat tämän jakson arvosanan. Muistathan tehdä villeä! 

Ympissä kannattaa tosiaan vielä käydä testailemassa Euroopan maantietoa Eurooppa-peleillä. Aloitamme lähiaikoina uuden jakson "Ihmeellinen ihminen". 

Historiassa aloitamme uuden jakson: Antiikin Rooma. Tällä viikolla tutustumme Rooman kaupungin syntyyn. Miten alla oleva patsas liittyy Rooman syntytarinaan?



Perjantaina tutustumme yhteiskuntaopissa yrityksiin ja yritysten toimintaan. Onko sinun perheessäsi tai lähipiirissäsi yrittäjiä? Millaisen yrityksen sinä voisit perustaa?



Huomenna on sitten hiihtopäivä Virpiniemessä! Koulu alkaa klo 9.15 ja päättyy 13.30. Otathan mukaan hiihtovarusteesi nimettyinä ja paljon iloista mieltä. Rahaa saa ottaa korkeintaan 5 e, mutta se ei ole pakollista. Jos on älykännykkä, niin sitä voi huomenna käyttää Seppo-pelin pelaamiseen. 







Itse sain olla Välimeren rannalla hiihtolomalla, kauniissa Antibesissa Ranskan Rivieralla. Tässä kuva Antibesin kukkulalta Nizzaan ja Alpeille päin.

Antibesissä oli jo kevät, ensimmäiset kukat alkoivat kukkia...











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti